НЧ Христо Смирненски 1904
Народно читалище в град Ветрен

Кара Никола Ангелов

   Никола Ангелов е роден в с.Ветрен, Пазарджишко през 1819год. Семейството се преселва в Пазарджик и той започва да изучава абаджийския занаят. Буден, начетен и предприемчив Никола успява да спечели добро състояние, закупува турски чифлик в с. Аджиларе/днес с.Алеко Константиново/ и започва отглеждането на ориз. Около 1863 г. построява своя дом в кв. „Вароша”, в близост до храма „Успение Богородично”в Пазарджик.

 

   В продължение на много години Кара Никола е първомайстор/устабашия/ на най-големия еснаф в града – абаджийския. Той все по –открито и последователно участва в борбата за самостоятелна българска църква и става ревностен борец за отварянето и уредбата на български училища в града и региона. Заедно със Стефан Захариев и други родолюбиви българи през 1859 г. успяват да изгонят гърците от най-голямата българска църква в Пазарджик „Успение Богородично”.

 

   С негова подкрепа и активното му участие на 11 май 1859г. започва тържественото честване на празника на Светите братя Кирил и Методий в града.

 

   Уважаван и високо ценен от съгражданите си, Кара Никола е дългогодишен член на българската градска община /1851-1857/ , /1864-1865/ и активно участва в решаването на градските дела.

 

   Отявлен противник е на гърцизма, заради което гръцките духовници и привържениците на гръцката клика в града го клеветят и преследват. Близък приятел и съратник на д-р Стоян Чомаков в борбата за независима българска църква. До смъртта си 19 септември 1869г. той е крупен дарител на училището, църквата и читалището.

 

   В памет на родолюбивото му дело една от улиците на Пазарджик носи неговото име.